Dette har vi sett etter

Vi har sjekket hundrevis av tester og bærbare PC-er på leting etter den perfekte student-PC og skole-PC. Som student er det en fordel med en lett og tynn maskin som er enkel å ta med seg. God batterilevetid er viktig da man ikke alltid har lademulighet, og er gull verdt når man har glemt laderen hjemme. PC-ene skal være effektive og starte opp raskt. I tillegg bør de ha en god skjerm og et godt tastatur, slik at de er gode å jobbe på. Viktigst av alt er kanskje prisen – for vi ønsker jo alle best mulig kvalitet og ytelse for pengene.

Tips: Det er gode tilbud på bærbare PCer hver eneste dag. Se dagens beste tilbud »

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Av våre 10 anbefalinger ville vi valgt disse

Windows 10: Huawei MateBook 13
Mac OS X: Apple MacBook Air 13.3
Chromebook: HP Chromebook x360 11

Velg riktig operativsystem

Windows 10, Mac OS X eller Chrome OS? Alle har sine fordeler og ulemper. Dersom du kun trenger en office pakke (Word, Excel, PowerPoint osv.), Netflix, Spotify, og Skype vil Chrome OS holde. Ellers anbefaler vi deg å velge det operativsystemet du er mest kjent med for å spare tid på å bli kjent med PC-en. Enkelte studier og skoler bruker programmer som ikke kjører på alle operativsystemer, så et tips er å sjekke med studiestedet før du handler.

Lagring og minne

En student-PC bør ha minst 4 GB minne (RAM) og en SSD disk til lagring. 128 GB lagringsplass holder til de viktigste programmene og operativsystemet. Dersom du har behov for mer lagringsplass vil du spare mye penger på å se etter alternative løsninger som f.eks. eksterne harddisker og/eller skylagring (OneDrive, Google Drive, Dropbox, Jottacloud o.l), i stedet for å kjøpe en SSD med mer plass. Skylagring er fordelaktig da filene dine blir tatt backup av automatisk. Lite føles verre enn å miste bacheloroppgaven fordi harddisken tar kvelden.

Mer kraft?

Dersom du går på et kreativt studie og trenger en laptop til tyngre oppgaver som video- og bildebehandling, bør du se etter en maskin med kraftigere maskinvare. De fleste PC-ene kommer i flere konfigurasjoner, slik at du kan kjøpe den PC-en som passer for akkurat ditt bruk. Hør gjerne med de hjelpsomme brukerne på diskusjon.no dersom du trenger hjelp til PC-valget, og bruk kategorien i Prisguiden for å finne den optimale PC-en til ditt behov. Her er et fint søk å starte med »

 

De 10 beste student-PC-ene

 

Huawei MateBook 13

Huawei MateBook 13 (18140)

Skjermstørrelse: 13 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 620 | Vekt: 1.3 kg

Huawei er kanskje mest kjent for sine mobiltelefoner. Men de siste årene har det også kommet en del laptoper fra den kinesiske produsenten. Og i typisk Huawei stil leverer de bra ytelse til en god pris. For her er det prosessorkraft som ofte er forbeholdt prisnivået over.

MateBook 13 er en slank og lett bærbar PC på 13-tommer, som er perfekt for en student på farten. Skjermen er også litt høyere enn det vi ser på en del andre modeller, noe som gjør den enda bedre egnet til tekstbehandling.

Siden skjermen er litt høyere har Huawei også fått plass til en litt større pekeplate, og digi.no mener MateBook 13 har “en av de beste pekeplatene blant Windows-PC-er”. Tar vi med at tastaturet er presist og godt å skrive på, får vi en bærbar PC som alle studenter bør ta en ekstra kikk på før de bestemmer seg for hvilken laptop de skal kjøpe. 

Se andre modeller i MateBook 13 serien her »

 

Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro (2017) (FJS-00005, FJR-00005)

Skjermstørrelse: 12.3 " | Prosessorserie: Intel Core m3 | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 615 | Vekt: 0.768 kg

Microsoft Surface Pro er egentlig et nettbrett som kjører fullblods Windows 10, og som har nok kraft til å banke mye større maskiner langt ned i støvlene. Siden det er et nettbrett, følger dessverre ikke tastaturet med. Du må derfor fort ut med en tusenlapp ekstra for å få en fullverdig bærbar PC. Det finnes forøvrig et knippe annet smart tilbehør som Surface Pen og Surface Dial.

Når det er sagt får du en veldig lett maskin med god batteritid og en knallbra skjerm. Og investerer du i tastaturet får du en god og fullverdig laptop. DinSide hevder «proffe brukere trenger tilgang til proffe verktøy», og for studenten som trenger det lille ekstra, er Microsoft Surface Pro et knallbra valg.

Se beste pris på andre modeller av Microsoft Surface Pro »

 

Asus ZenBook Pure UX430UN-PURE 2

Asus ZenBook Pure UX430UN-PURE2

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: NVIDIA GeForce MX150 | Vekt: 1.3 kg

Asus sin ZenBook-serie har i en årrekke allerede vært et meget godt alternativ for studenter. Her får du en kraftig laptop pakket inn i et stilrent aluminiumskabinett. Byggekvaliteten er av ypperste klasse, tastaturet er godt å skrive på, pekeplaten er presis og god og skjermen er både lyssterk og skarp.

Legger vi til at den bare veier 1,3 kg, og at batteritiden er oppgitt til 9,5 timer, er det få argumenter mot maskinen til Asus. Skal det være noe må det være at de har utstyrt den med en Micro HDMI port, så du kommer til å trenge en overgang for å få koblet den til en ekstern skjerm. Ser vi bort i fra dette er det en veldig bra PC som Tek.no i sin test kaller “tilnærmet kompromissløs”.

Se alle varianter av Asus ZenBook Pure UX430UN her »

 

Dell Inspiron G5

Dell Inspiron G5 15-5587 (1570)

Skjermstørrelse: 15.6 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti | Vekt: 2.61 kg

I en tid hvor bærbare PC-er ofte blir tynnere, mindre og mer elegante, har Dell valgt å ta noen andre designvalg. Dell Inspiron G5 er et friskt pust med sitt store, firkantede, boksete design. Uansett om du elsker eller hater designet, skjuler det seg en liten kraftplugg under skallet. 

Og det er absolutt også fordeler med det store kabinettet. Dell har blant annet dyttet inn et kraftig skjermkort. Dette gjør at du fint kan spille spill på PC-en i fritimen, selv om det ikke er en renspikket gaming-PC. Tastaturet er forøvrig responsivt og fint med fullt talltastatur, og pekeplaten er stor og presis. 

Alt i alt er Dell Inspiron G5 en PC som bør glede studenter som liker en litt mer robust og kraftig PC, både utvendig og innvendig. Med sine 2,6 kg er den ikke akkurat en lettvekter, men som komputer.no skriver er det “En solid bærbar som gir høy ytelse for pengene”.

 

Acer Aspire 3

Acer Aspire 3 A315-21-96P2

Skjermstørrelse: 15.6 " | Prosessorserie: AMD A-series | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: AMD Radeon R5 | Vekt: 2.1 kg

Er du en av de mange studentene som kun trenger en PC for tekstbehandling, er det mange laptoper som gjør jobben uten at du trenger å betale alt for mye. Acer Aspire 3 er nettopp en slik PC. Det er en ujålete maskin, som likevel har mer enn nok kraft til å gjennomføre de fleste oppgaver en gjennomsnittlig student klarer å utsette den for.

Tastaturet er stort og har god respons, slik at det er enkelt og behagelig å skrive på. Du har de viktigste tilkoblingene rett i PC-en, selv om den mangler USB-C. Skjermen er god selv om innsynsvinkelen er litt dårlig, så du bør sitte ganske rett foran skjermen. Som Komputer.no skriver i sin test av en eldre modell: “Hvis prisen er viktig når du skal kjøpe ny pc, er Acer Aspire 3 absolutt verdt å ta med i betraktningen”.

 

Acer Swift 5

Acer Swift 5 (NX.GTMED.007)

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 620 | Vekt: 0.97 kg

Acer Swift 5 veier inn under 1 kg, og plasserer seg godt inn i fjærvekt-klassen, men Acer har på ingen måte spart på kreftene. Du får en kvikk og responsiv maskin som klarer det aller meste du klarer å kaste på den. Spesielt imponerende er tastaturet og pekeplaten som er presise og gode.

Berøringsskjermen er god og fargerik, men Komputer.no nevner at den dessverre er for blank, noe som gjør at det er litt mye reflekser i den. Bruker du derimot PC-en innendørs er dette et mindre problem, som ikke kan ta fra Acer Swift 5 et rykte som en meget god bærbar PC.

Se best pris på andre varianter av Acer Swift 5 »

 

Apple MacBook Air  (Late 2018)

Apple MacBook Air 13,3 i5 1,6GHz 8GB 128GB (Late 2018)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 617 | Vekt: 1.25 kg

MacBook Air har lenge vært folkemodellen blant Apples laptop-utvalg. Men den gamle modellen begynte virkelig å dra på årene, så derfor var det en velkommen nyhet da Apple lanserte en ny og oppdatert MacBook Air i 2018. 

Skjermen har fått seg en skikkelig oppgradering, og er rett og slett lekker. Og som Tek.no sier i sin test: “MacBook Air er en voldsom oppgradering over gamle Air, uten at dette egentlig er så relevant i all den tid Apple tross alt har tvinnet tomler i åtte år”. For MacBook Air kan på papiret ofte ikke måle seg mot Windows PC-er i samme prisklasse, når det gjelder spesifikasjoner.

Men det trenger den jo tross alt heller ikke å gjøre. Siden Apple har stålkontroll over alt som gjøres både med maskinvare og programmer, er alt optimalisert på en helt annen måte enn med Windows PC-er, noe som gjør at MacBook Air oppleves som lynrask. Så for en student som enten ønsker seg en Mac, eller hvor studiene krever en Mac, er MacBook Air et meget godt valg. 

Se best pris på andre modeller av MacBook Air »

 

Apple MacBook Pro 13 (Mid 2017)

Apple MacBook Pro 13 i5 2.3GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel Iris Plus Graphics 640 | Vekt: 1.37 kg

Går du kreative studier hvor en Mac er en viktig del av hverdagen, bør du kanskje investere i en litt kraftigere maskin enn MacBook Air. MacBook Pro tilbyr bedre ytelse, skjerm og grafikk, slik at den takler de litt tyngre oppgavene som bilderedigering, filmredigering og musikkproduksjon mye bedre enn lillebror.

MacBook Pro kommer i to størrelser og i en hel hurv av konfigurasjoner, slik at du kan få mer enn nok kraft til å takle de oppgavene du trenger å løse. Alt dette har bidratt til at MacBook Pro har høstet lovord fra blant andre Pcmag.com.

Se beste pris på andre modeller i samme serie »

 

HP Chromebook x360 11

HP Chromebook x360 11-ae004no

Skjermstørrelse: 11.6 " | Prosessorserie: Intel Celeron | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 64 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 620 | Vekt: 1.4 kg

En chromebook er en PC som driver Google sitt eget operativsystem basert på nettleseren Chrome. Det går ikke an å installere vanlige programmer på PC-en, selv om det finnes noen apper. Men uansett er du stort sett avhengig av å være tilkoblet til internett for å bruke den. Når det er sagt er det jo ofte Wi-Fi nettverk å koble seg på, og siden PC-en ikke er proppfull av forskjellige programmer er den lynrask.

HP Chromebook x360 er en 2-i-1 PC som gjør at du kan bruke den både som bærbar PC og nettbrett. Den har et slankt og elegant design, og du kan velge mellom å bruke touchskjermen og tastaturet. Batteritiden er også meget bra, og produsenten hevder den skal vare i opptil 14 timer. 

Denne modellen er i skrivende stund kliss ny på markedet, men stamtavlen er god, og eldre modeller har kommet godt ut i tester, blant annet hos komputer.no.

 

Asus Chromebook Flip C302CA

Asus Chromebook Flip C302CA-GU005

Skjermstørrelse: 12.5 " | Prosessorserie: Intel Pentium | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 64 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 515 | Vekt: 1.2 kg

Asus har også hoppet på chromebook-bølgen, og prøver å ta den i en mer eksklusiv og brukervennlig retning. Asus Chromebook Flip er en lynrask 2-i-1 PC som utfordrer tradisjonelle bærbare PC-er når det gjelder byggekvalitet. Den har et godt bakgrunnsbelyst tastatur som gjør at den fungerer fint til å skrive på, og den trykkfølsomme skjermen gjør at du også kan bruke den som et nettbrett.

Som med alle andre Chromebook må du ha tilgang til internett for å få noe som helst ut av den. Når det er sagt er Asus Chromebook Flip en knallbra bærbar PC, og hentet inn toppscore fra Techradar.com.

 


5 gode tips 

Er du usikker på hvilken modell du skal kjøpe? Fortvil ikke. Her er 5 gode tips for hvordan du kan finne fram på egenhånd.

  • Prisguiden kan du enkelt sammenligne bærbar PC-er. Juster filtrene i kategorien for å skreddersy søket til ditt behov og sett maskinene opp mot hverandre ved å bruke sammenligningsfunksjonen. Gå til bærbar PC-kategorien »
  • Trenger du hjelp til å velge kan du som nevnt tidligere spørre på forumet.
  • Vi anbefaler deg også å følge med på tilbudene hver dag. Det kan du spare flere tusenlapper på.
  • Sjekk alltid tester og omtaler før du handler slik at du ikke gjør et bomkjøp. Spesifikasjonene sier ofte lite om byggekvalitet og brukeropplevelse.
  • Meld deg opp til prisvarsel for produktene som interesserer deg mest. Da sender vi deg en epost når prisen til produktet synker.

Lykke til med PC-kjøpet og studiene.

 

Se også dagens beste tilbud på bærbar PC »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger til produktguidene – send oss en mail på post@prisguiden.no!